Asa cum scriam in prima pagina, am avut parte in copilarie de prezenta multor matusi, bunici,care prin spiritul lor mi-au influentat in cel mai frumos mod posibil, si in cazul de fata si gastronomic, mintea si orientarea spre anumite lucruri. Un loc deosebit il ocupa mama, care are un stil foarte special si direct, care atunci cand gateste stie foarte bine ce are de facut, cum trebuie sa arate si ce gust sa aiba mancarea. Si va scriu despre doua feluri delicioase si rapide pe care mama le face. Un fel foarte original de a gati cartofi "frantuzesti": intr-o cratita unsa cu unt sau cu ulei se pun cartofi fierti taiati cubulete, oua fierte, taiate felii, smantana cat cuprinde si pesmet mult. Nu se baga la cuptor, cum stie toata lumea, ci se pun pe foc si se amesteca usor pana se rumeneste pesmetul. Rapid si gustos!
Al doilea fel este mazare gatita cu suc de rosii, iar la final se "arunca" peste ea cu oua-ochiuri! Nu stiu cat de ciudata este combinatia, dar am mai mancat la "chinezi" mazare cu omleta. Buna, ce sa zic!
Acum sa trecem la reteta de ardei umpluti, pe care o scriu in memoria Matusii Mia.
Fara sa supar pe nimeni, Matusa Mia facea cei mai buni ardei umpluti. Avea un stil aparte, foarte puternic aromat si colorat, si facea orice reteta cu atata pasiune, ca nu aveai cum sa nu-ti placa!
De la ea am invatat sa iubesc verdeturile puternic aromate, sa folosesc multe foi de dafin, mult piper, mult leustean, mult cimbru, sa aromatizez mancarurile intr-un fel aparte, fata de cum se face acasa la mine, in Ardeal. Asa cum si ea, la randul ei, invatase sa o faca de cand se mutase la Bucuresti, iar influenta din Regat a fost esentiala pentru succesul ei ca si bucatareasa.
Modul de prepare al ardeilor este urmatorul:
Se calesc usor legumele, adica morcov, radacina de telina, ceapa.
Se adauga carnea amestec (porc cu vita), orez si multa verdeata (patrunjel, telina, marar).Toate puse la "ochi".
Se umplu ardeii, se aseaza intr-o cratita pentru calit, se pun si cateva foi de dafin.
Cateva rosii mari si coapte se taie cubulete si se arunca peste ardei.
Cozile de la verdeata nu le arunc niciodata, sunt cele mai aromate si le pun netaiate, pentru ca-mi place cum arata.
Dupa ce-am calit ardeii si rosiile, se pun apa, sarea si piperul. Si secretul secretului : un pic de zahar.
Et voila!!
Pofta mare!
Super . Da-mi voie sa-ti spun ca aici (Los Angeles)nu gasesc in supermarket radacina de telina, patrunjel sau pastarnac...concluzia...imi e dor de casa ....
RăspundețiȘtergere